Maskin

Hem > Ålder

Truckkort – Ålder

Truckförare ska ha fyllt 18 år för att få köra truck. Dock finns det undantag. Du kan skaffa truckkort under 18 år men de flesta arbetsgivare har egna regler kring att inte tillåta de som är under 18 år att framföra truck. Arbetsgivare kan tillåta de som är under 18 år att köra truck men då ställs väldigt höga krav på truckutbildningens kvalitet.

Om man då har genomgått en fullvärdig utbildning så finns det inga regler som säger att man bara får framföra vissa trucktyper innan man fyllt 18 år. Om du har gått en fullvärdig truckutbildning och arbetsgivaren tillåter det (alltid skriftligt) kan du lika gärna köra en A1 plocktruck eller en 30 tons C2 hjullastare.

Du kan läsa mer om reglerna kring ålder i Arbetsmiljöverkets bestämmelse med namn Minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3).

Får man köra alla truckar när man har truckkort?

Nej! Även om du har certifieringar på alla trucktyper får du inte bara hoppa upp och köra. Du måste ha din arbetsgivares skriftliga tillstånd på vilka truckar du får köra oavsett vilka certifieringar du själv har.

Du kan ladda ner ett körtillstånd för truck (PDF) att fylla i här:

Andra frågor

Många ställer frågan om samma regler tillfaller framförandet av olika byggmaskiner. Åldern för att köra byggmaskiner varierar beroende på maskintyp och plats. Generellt kräver tunga byggmaskiner, som grävmaskiner och lastbilar, ett körkort för tunga fordon och är oftast begränsade till personer över 18 år. Å andra sidan kan mindre och enklare maskiner vara tillgängliga för personer med körkort för lätta fordon. Läs mer på vår sida om maskinförarutbildning.

Läs gärna mer på våra andra sidor där vi svarar på vanliga frågor. Vi går igenom var man kan ta truckkort på engelska med tolk eller om man behöver annan hjälp med språket. Fler och fler truckutbildare har möjlighet att hålla kurser i andra språk än svenska.

En annan vanlig fråga är om man får ta truckkort utan körkort. Svaret är ja, det kan man. Dock finns det lite andra saker att tänka på som kan göra ett körkort mycket fördelaktigt för dig som truckförare.