Maskin

Hem > Truckkort C

Truckkort C – För större truckar

Är det större truckar som du vill köra? Då är det samtliga truckkort A, B och C som är nödvändiga för att ge dig behörighet att köra de allra flesta truckarna.

C-kort utbildning – Ger ökad behörighet

Det vanligaste är att man tar A och B kortet först och där stannar även många. Men är fördjupad kunskap ett behov för dig som ska köra större truckarna så behövs C kortet och i vissa fall även D truckkort.

Fördelar med truckkort C

Efter genomförd truckkort C utbildning har du behörighet att köra de tyngre truckar som främst används inom byggindustrin, sågverk eller pappersbruk och de som hanterar containrar och fraktlogistik vid hamnar eller andra anläggningar.

  • C2. Hjullastare
  • C3a. Containertruck
  • C3b. Timmertruck
  • C4. Sidlastare
  • C5. Grensletruck
  • C7. Teleskoplastare

Som du ser saknas C1 och C6 från listan och det är på grund av att de omkategoriserats till B1 respektive D2. Detta av olika anledningar men ska du köra motviktstruck B1 som med last väger mer än 10 ton ska du ta ett truckkort C också för din och andras säkerhet.

 

Hyra Hjullastare

Inför du eller din anställd har tagit sitt c-truckkort kan ert företag vara i behov av att hyra in en ytterligare hjullastare för att använda er nya kompetens. Det finns flera företag som arbeter med att hyra ut hjullastare och andra manskiner vilket oftast är en säkrare investeringeftersom ert behov kan variera utifrån hur många arbetsprojekt som är aktiva. En av de största aktörerna inom sverige är Cramo som jobbar med att hyra ut hjullastare och andra tillbehör till byggföretag och större projekt. Genom att välja en större aktör så minskar du risken att hyra en oprövad produkt. 

Truckkort C frågor

Var tar jag truckkort C?

Idag finns det truckutbildningar på flera orter I landet, från norr till söder och vissa utbildare erbjuder också stora delar av utbildningen online eller på distans. De flesta aktörerna har framför allt kurstillfällen på plats i storstäderna och några erbjuder även utbildning på plats hos arbetsgivaren. Var och vilka hittar du på sidan om utbildningsorter truckutbildning Stockholm, Göteborg och Malmö.

TM Utbildning erbjuder en C2-utbildning med flexibla kurstider och platser, både i klassrum och online, för att passa dina behov. Du kan välja mellan heldagskurser, kvällskurser eller distanskurser. De har även möjlighet att skräddarsy utbildningen efter dina specifika önskemål och behov. Deras erfarna instruktörer guidar dig genom kursen, som innefattar både teoretiska pass och praktiska övningar. Du får lära dig om truckens funktioner, säkerhetsrutiner, underhåll och hur du hanterar olika typer av gods på ett säkert sätt. Utbildningen avslutas med ett teoretiskt och praktiskt prov som du måste klara för att erhålla ditt C2-truckkort, vilket innebär att du får möjlighet att framgångsrikt hantera truckar i kategorin C2.

 

Truckkort C pris?

Priset på truckkort C varierar beroende på var och hos vem du tar det samt om du tar det separat eller kombinerat med andra truckkort som A+B samt D kortet. Snittpriset brukar dock ligga mellan 2000–4000 kr för C truckkort.

Hur tunga fordon får jag köra med C truckkort?

Skillnaden på A+B utbildningen och fördjupade kunskapen med C, är att med C truckkort finns inte längre någon begränsning för hur tungt du får lyfta. Exempelvis så får du med A och B kortet lyfta max 10 ton. Med C truckkort får du lyfta så mycket som maskinen är klassad för och har tillgång att lyfta från 10 ton och upp.

Vilka jobbmöjligheter finns med C truckkort?

Eftersom Truckkort C ger dig en fördjupad kunskap och möjlighet att köra mycket tyngre last än A och B ger behörighet till så ger detta givetvis valmöjligheter att både ta sig an större ansvar och valmöjligheten att söka sig till mer kvalificerade och bättre betalda tjänster.

Läs vidare

Vi har även information om Truckkort A, Truckkort B och Truckkort D. Du kan även läsa mer om säkra lyft och vad den utbildningen omfattar.