Maskin

Hem > Truckkort B

Truckkort B – Truckförarutbildning

Detta får du göra när du har truckkort A & B

Undrar du om truckkort B är nödvändigt? Det absolut vanligaste är att man tar A och B kortet kombinerat. Det ger dig behörighet att köra de allra flesta mindre truckar. Vill du även kunna köra större truckar som, terminaldragtruck och hjullastare så behöver du även utföra truckkort C och truckkort D.

Ta truckkort B – Fördelar

När du har truckkort B får du utöver låglyftande truckar även köra höglyftande truckar. Nedan listas följande trucktyper du har behörighet till efter en fullständig utbildning. Dock är det vanligast att få behörighet för 1–4 om man tar B truckkort samtidigt som A truckkort. B 5–6 typerna är relativt ovanliga trucktyper och det är inte många utbildare som erbjuder det då de själva inte har dem tillgängliga för det praktiska provet. Men då de är ovanliga är det inte många arbetsgivare som har behovet heller.

Var kan du ta truckkort B?

Idag finns det truckutbildningar I hela landet och vissa aktörer erbjuder även delar av utbildningen online och på distans. De flesta aktörerna har framför allt säte i och runt storstäderna. Mer om vilka aktörerna är och vad de erbjuder kan du läsa på sidan om truckkort i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Truckkort B frågor

Truckkort B pris?

Kostnaden för ett truckkort B brukar vara mellan 1900–4000 kr. Priset på truckkortet varierar dock beroende på var och hos vem du tar det samt om du tar det separat eller kombinerat med andra behörigheter. Det är kanske för stunden billigare att bara ta B behörighet men du får ofta ett mycket bättre pris vid kombinerade truckutbildningar.

Hur länge gäller ett truckkort B?

Truckkortet har ingen satt giltighetstid som ett vanligt körkort brukar ha, det finns alltså ingen lag som säger att du behöver förnya det i nuläget. Däremot är det ganska vanligt att arbetsgivare vill att man förnyar teorin eller gör vissa färdighetsprov med några års mellanrum.

Vilka typer av Truckkort B finns det?

Truckkort B är ett och samma truckkort med behörighet för alla fordon inom ramen av utbildningen. Däremot är den praktiska utbildningen uppdelad i 6 delar, B1-B6, och man ska prova de olika typerna innan man får behörighet för dem.

  • B1. Motviktstruck
  • B2. Höglyftande åktruck stående/sittande
  • B3. Skjutstativtruck
  • B4. Höglyftande plocktruck (lyfthöjd över 1,2m)
  • B5. Smalgångstruck
  • B6. Fyrvägstruck

Läs vidare

Vi har även information om Truckkort A, Truckkort C och Truckkort D.