Maskin

Hem > Truckkort B

Truckkort B – Truckförarutbildning

Detta får du göra när du har truckkort A & B

Undrar du om truckkort B är nödvändigt? Det absolut vanligaste är att man tar A och B kortet kombinerat. Det ger dig behörighet att köra de allra flesta mindre truckar. Vill du även kunna köra större truckar som, terminaldragtruck och hjullastare så behöver du även utföra truckkort C och truckkort D.

Truckkort B - Utbildning

För att bli en kvalificerad truckförare är det viktigt att ha de rätta truckkorten. Att ta truckkort B ger dig behörighet att köra en rad olika trucktyper, inklusive höglyftande truckar. Utbildningen för truckkort B är uppdelad i sex olika delar, B1-B6, och du måste klara alla delar för att få behörighet för samtliga fordon inom ramen av utbildningen. Priset på truckkort B varierar beroende på var och hos vem du tar det, och om du tar det separat eller kombinerat med andra behörigheter. De flesta truckutbildningar finns idag i hela landet, och vissa aktörer erbjuder även delar av utbildningen online eller på distans. Arbetsgivare kan ibland kräva att truckkortet förnyas eller att man genomgår vissa färdighetsprov med jämna mellanrum för att säkerställa att man fortfarande har den nödvändiga kompetensen.

Ta truckkort B – Fördelar

När du har truckkort B får du utöver låglyftande truckar även köra höglyftande truckar. Nedan listas följande trucktyper du har behörighet till efter en fullständig utbildning. Dock är det vanligast att få behörighet för 1–4 om man tar B truckkort samtidigt som A truckkort. B 5–6 typerna är relativt ovanliga trucktyper och det är inte många utbildare som erbjuder det då de själva inte har dem tillgängliga för det praktiska provet. Men då de är ovanliga är det inte många arbetsgivare som har behovet heller.

Var kan du ta truckkort B?

Idag finns det truckutbildningar I hela landet och vissa aktörer erbjuder även delar av utbildningen online och på distans. De flesta aktörerna har framför allt säte i och runt storstäderna. Mer om vilka aktörerna är och vad de erbjuder kan du läsa på sidan om truckkort i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Truckkort B frågor

Truckkort B pris?

Kostnaden för ett truckkort B brukar vara mellan 1900–4000 kr. Priset på truckkortet varierar dock beroende på var och hos vem du tar det samt om du tar det separat eller kombinerat med andra behörigheter. Det är kanske för stunden billigare att bara ta B behörighet men du får ofta ett mycket bättre pris vid kombinerade truckutbildningar.

Hur länge gäller ett truckkort B?

Truckkortet har ingen satt giltighetstid som ett vanligt körkort brukar ha, det finns alltså ingen lag som säger att du behöver förnya det i nuläget. Däremot är det ganska vanligt att arbetsgivare vill att man förnyar teorin eller gör vissa färdighetsprov med några års mellanrum.

Vilka typer av Truckkort B finns det?

Truckkort B är ett och samma truckkort med behörighet för alla fordon inom ramen av utbildningen. Däremot är den praktiska utbildningen uppdelad i 6 delar, B1-B6, och man ska prova de olika typerna innan man får behörighet för dem.

  • B1. Motviktstruck
  • B2. Höglyftande åktruck stående/sittande
  • B3. Skjutstativtruck
  • B4. Höglyftande plocktruck (lyfthöjd över 1,2m)
  • B5. Smalgångstruck
  • B6. Fyrvägstruck

Läs vidare

Vi har även information om Truckkort A, Truckkort C och Truckkort D. Du kan även läsa mer om säkra lyft och vad den utbildningen omfattar.