Maskin

Hem > Truckkort A

Truckkort A – De vanligaste truckarna

Idag kräver företag både utbildning och certifieringar för att få köra truck. Detta gör att många företag behöver utbilda sin personal externt inom olika klasser av truckutbildning, från truckkort A1 till D Klassen. Man kommer dock väldigt långt på Truckkort A1-4 då det är de vanligaste trucktyperna. Nedan kommer fördjupningar runt vilken utbildning du behöver inom Truckkort A.

A truckkort – Detta får du göra

Efter att du genomfört en truckkort-utbildning får du köra:

  • A1 Låglyftande plocktruck (lyfthöjd under 1,2 m)
  • A2 Ledstaplare
  • A3 Låglyftande åktruck
  • A4 Låglyftare

Ta truckkort A – Fördelar

Det finns flera fördelar med att ta truckkort A. Om du vill jobba som truckförare på heltid är det en bra ingångslön, och om du har ett organisatoriskt tänk kan det vara ett perfekt yrke för dig. Men det finns även fördelar med att ha ett truckkort även om du jobbar med något annat på företaget. Att kunna hoppa in och hjälpa till om det skulle saknas förare en dag kan göra dig till en oerhört värdefull resurs. Dessutom kan det ge dig fler valmöjligheter och en bättre lön. Det är arbetsgivaren som får stora fördelar av utbildningen och kan nyttja sin resurs på flera maskiner.

För att ta truckkort A och lära dig köra de vanligaste truckarna rekommenderar vi cramo.se  där du kan välja en utbildning som passar dig. Som utbildad truckförare kan du få:

  • Bättre lön
  • Fler valmöjligheter
  • Större ansvarsområden

Var kan du ta truckkort A?

Idag erbjuds Truckutbildningar över hela landet och aktörerna är flertalet, vilket både ger dig som kund förmånen av konkurrens bland aktörerna I både pris, kvalitet och läge.
De största utbildningsorterna finns runt storstäderna och alternativen hittar du på vår sida om truckkort i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Vanliga frågor

Vilka typer av Truckkort A finns det?

A truckkort består av A 1–4 och ger olika behörigheter. Exempelvis ger Truckkort A2 behörighet för ledstaplare. Oftast ges behörighet i alla A kategorier 1–4 så länge som de finns tillgängliga att öva på.

Vad kostar Truckkort A?

Pris på A truckkort är i vanliga fall mellan 1900–3000 kr beroende på aktör bland annat. Det är väldigt vanligt att man kan ta truckkort B samtidigt om man gör utbildningen hos en utbildare då de ofta erbjuder båda och har trucktyperna att köra och öva på. Om man gör truckutbildning vid företaget man jobbar för får man kanske nöja sig med att få certifiering för de truckar som finns tillgängliga att köra.

Vem får ta Truckkort A?

  • Du ska ha fyllt 18 år för att ta A-truckkort (I vissa specifika fall kan 16-åringar få genomgå truckutbildningar). Läs mer på sidan om ålder för truckkort.

  • Det är en fördel att ha körkort, men inte ett krav. Det finns dock fördelar med att ha körkort och körvana samt att vissa arbetsgivare kan ha det som ett krav för specifika jobb. Det finns därmed en mängd aktörer som erbjuder körkort på samma orter som truckutbildarna. Det kan du läsa mer om på sidan – Truckkort utan körkort.

  • Du bör även vara vid God fysik, ha avståndsbedömning, och ha ett bra säkerhetstänk.

Läs vidare

Vi har även information om Truckkort B, Truckkort C och Truckkort D. Du kan även läsa mer om säkra lyft och vad den utbildningen omfattar.