Maskin

Hem > Svetsning Kurs (PE-rör)

Svetsning Kurs (PE-rör)

Letar du efter en bra svetsning-kurs har vi ett flertal att rekommendera. Här nedan hittar du seriösa och professionella företag och verksamheter som erbjuder svetsnings kurs för PE-rör.

Hitta PE-svetsning-utbildning

När du väljer PE-svetsning-utbildning är det viktigt att du satsar på en utbildning som verkligen ger en bra och grundlig kunskap. Utbildningen ska bestå av både teori såväl som praktik. Hitta din PE-svetsning-utbildning här nedan – samtliga utbildningar är godkända enligt Svetskommissionens standardiseringar och riktlinjer.

GPA

Hos GPA kan du gå en kurs i elmuffsvetsning och stumsvetsning av pe-rör. Kursen finns i två olika utföranden. Den ena riktar sig till dig som inte har någon tidigare dokumenterad erfarenhet och är helt ny inom ämnet, och den andra för dig med minst 2 års erfarenhet av svetsning. Kursen är schemalagt på 3 alternativt 5 dagar beroende på vilken utbildningsnivå du behöver och erbjuder kursstarter året runt.

Målgrupp: Nybörjare och erfarna

Pris: 15 900-18 900 kr

Omfattning: 3-5 dagar heltid

Ort: Stockholm, Hjärnarp

Plastec

Plastec erbjuder svetsningsutbildning för dig med minst två års erfarenhet av platssvetsning. Utbildningen pågår under loppet av tre fulla dagar, men finns även tillgänglig på fem dagar för dig utan erfarenhet. Utbildningen finns tillgänglig på både svenska och engelska och avslutas med ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Dessa prov är utfärdade av Svetskommissionen med certifikat EN 12067 och EWF 581.

Målgrupp: Nybörjare och erfarna

Pris: 15 900-19 900 kr

Omfattning: 3-5 dagar heltid

Ort: Skåne

Swerim

Till Swerim kan du vända dig om du vill gå en kurs inom stumsvetsning och elektrosvetsning av PE-rör. Kursen ger dig kunskapen du behöver för att kunna svetsa och sammanfoga rör i både stora och små dimensioner och i enlighet med EN 13067 och EWF 581. Här ligger fokus på svetsfel, felkällor och material, men också på svetsprocesserna och eventuella konsekvenser.

Målgrupp: Nybörjare och erfarna

Pris: 15 400 – 26 800 kr beroende på utbildning

Omfattning: 3-5 dagar heltid

Ort: Stockholm (Kista)

Tumab

Tumab erbjuder ett mycket stort och varierande utbud av svetsutbildningar inom alla olika kategorier. Här kan du hitta kortare utbildningar på bara några timmar, såväl som längre utbildningar som pågår under flera dagar. Här finns också kurser för dig som redan har en längre erfarenhet bakom dig, såväl som för dig som ska lära dig svetsa rör för första gången.

Målgrupp: Nybörjare och erfarna

Pris: Ej angivet

Omfattning: Varierande – mellan 6 till 40 timmar beroende på omfattning

Ort: På plats hos kund, Svalöv

Aqua-Line

Aqua-Lines svetskurser riktar sig främst till dig med minst två års erfarenhet av svetsning. Under deras svetsningskurs får du bland annat lära dig plasternas egenskaper, kontroller av rördelar och rör, samt svetsning av stumsvets, elektromuffsvetsning, kontroll av svetsade material, materiallära och mycket mer. I kursen ingår även svetsning av rör i olika diameter och avslut sker med teoretiska och praktiska prov.

Målgrupp: Svetsare med minst 2 års erfarenhet

Pris: Kräver offertförfrågan

Omfattning: 3 dagar heltid

Ort: Stenungsund

Vanliga frågor och svar

Här nedan kan du läsa om några av de vanligaste frågor och funderingar som kan uppstå gällande PE-rör och utbildningar.

Vad är PE-rör?

Till skillnad från andra rörtyper är PE-rör betydligt mer flexibla i sin utformning. Rören kan anpassa sig väldigt enkelt och lämpar sig således bra för ojämna bottenprofiler. De är också mycket starka och kan stå emot allt från vattentryck till strömkraft och jordkraft.

Vad är det för skillnad på PP-, PB-, PVC- och PE-rör?

Den främsta skillnaden mellan de här olika rörtyperna är flexibiliteten och materialet. PE-rör används på ojämna underlag, medan många andra rör kräver en plan yta. Här nedan kan du läsa mer om de olika rörtyperna.

PE-rör

PE-rör är mycket flexibla rör som har en god seghet och en lätt vikt. De har också en mycket bra lågtemperaturbeständighet och ett konkurrenskraftigt pris – jämfört med många andra alternativ. Rören lämpar sig bra för bland annat gasledningar, dricksvatten och stormavlopp.

PP-rör

PP-rör är vanligt förekommande som bevattningsrör, för kemiskt avloppsvatten eller för betonggolvvärmesystem i bostäder. Rören har en god styrka och en mycket hög ythårdhet, samtidigt som de är korrosionsbeständiga och har en lång livslängd. De kan även användas för att transportera olja och havsvatten.

PB-rör

PB-röret är känd för sin goda smältförmåga och är således mycket enkel att svetsa och sammanfoga. Röret har också mycket fina egenskaper när det kommer till krypmotstånd och kan hålla ständig temperatur utan problem. Röret används med fördel som gasrör eller vattenrör för kallt och varmt vatten.

PVC-rör

PVC-rör är rör som är tillverkade av mycket tålig och stark plast. Rören är en av de billigaste alternativen på marknaden, men det gör dem inte mindre hållbara för det. PVC-rör har en utmärkt dragkraft och en riktigt bra kompressionsstyrka och är dessutom flexibel i design.

Stumsvetsning av PE-rör – hur gör man?

När du ska genomföra stumsvetsning behöver du se till att ha tillgång till rätt utrustning. Stumsvetsning går ut på att först svetsa rörens ändar för att skapa en smält yta och därefter pressa samman ändarna under ett högt tryck. För att säkerställa en bra hållfasthet måste alla ytor vara helt rena från oxid och rätt svetsparameter användas.